متن کاوی موضوعی رایانه ای قرآن کریم، برای کشف ارتباطات معناییی میان آیات، بر مبنای تفسیر المیزان

متن کاوی موضوعی رایانه ای قرآن کریم، برای کشف ارتباطات معناییی میان آیات، بر مبنای تفسیر المیزان


  • 1,059 بازدید

در این سلسله مقالات به مفاهیم و کاربرد های داده‌کاوی، متن کاوی و علوم مرتبط با علم داده پرداخته می‌شود. با توجه به حجم عظیم مقالات تولید شده در زبان فارسی در حوزه داده کاوی و علم داده، آکادمی داده تصمیم گرفت مقالات فارسی منتشر شده در این حوزه را خلاصه برداری کرده و در اختیار علاقه مندان قرار دهد. این مقالات ابتدا با معرفی موضوع و کارهای انجام شده آغاز می شود و سپس مجموعه داده یا دیتاست تحقیق ارائه می شود و سپس پیاده سازی انجام شده در رپیدماینر، وکا یا پایتون ارائه شده و نتایج تحلیل می شود.

در این رشته نوشته ها ابتدا خلاصه ای از مقاله ارائه شده و سپس نتیجه گیری مقاله عینا آورده می گردد و سپس فایل پی دی اف آن نیز برای دانلود در اختیار محققین و پژوهشگران عزیز قرار می گیرد. 

 

به لطف خداوند متعال، آنچه مطلوب ما در ابداع طرح متن کاوی موضوعی قرآن مبتنی بر تفسير الميزان بود، محقق شد. آن مطلوب همان اثبات معنادار بودن ایده پیکره موضوعی قرآن برای کشف روابط معنایی میان آیات قرآن بود، که این پیکره، در محتوا با نگاه موضوعی علامه در موضوعات هفت گانه، و در قالب با نگاه غایت محور علامه به صورت استنباطی این تحقیق در مدل سوره و مدل آیات مرتبط بوده است
آنچه در یافته های تحقیق نمود بیشتری داشت، معنادار بودن اصل ایده پیکره موضوعی بود، که در یافتن ساختار معنایی مدل سوره حجر، و وجه ارتباطی میان مدل آیات مرتبط، و تشخیص شبیه ترین آیات به همدیگر و به رشته نهایی مدل ها، تماما این نظام دقیق معنایی موضوعات هفت گانه بود که منتج به کشف این روابط و مدل ها می شد.
البته نگارندگان تنها نسبت به اصل طرح متن کاوی موضوعی داعيه اثبات استحکام نظم محتوایی قرآن را دارند، که زمینهای پیش روی محققان فراهم می کند تا به صورت تفصیلی به توسعه آن بپردازند و پاسخی کامل به شبهه مستشرقان در پراکندگی محتوای قرآن داده شود. اما نسبت به فرایندهای تشکیل بخش تشخیصی پیکره موضوعی امکان خطای در استنباط موضوعات و ناتمام بودن رشته های موضوعی وجود دارد. همچنین در تشکیل بخش تفسیری پیکره نیز امکان کاستی هست؛ هرچند برای این بخش از تحقیق، تأمل و دقت فراوانی شده است (حدود شش ماه)، تا آنچه در پیکره موضوعی به محتوای قرآن نسبت می دهیم و از آن قصد کشف روابط معنایی داریم، از این انتساب به قرآن مطمئن و دل آرام باشیم، و به اشتباه چیزی را مغایر با قرآن به آن منتسب نکنیم.
بنابراین، فرض های تحقیق در یافتن یک مدل معنادار با استفاده از مبانی تفسیری علامه طباطبایی در الميزان و نشان گذاری موضوعی آیات مطابق آن، به انجام رسید، و دیتاست موضوعی قرآن بر مبنای المیزان اثبات شد که بستری برای توسعه متن کاوی در قرآن کریم و استفاده بهتر و بیشتر از آن در تفسیر خواهد بود.

 

این مقاله از طریق لینک قابل دسترسی است و محققین علاقه مند می توانند آن را به صورت رایگان دریافت نمایند. 

اگر به پژوهش در حوزه متن کاوی علاقه مند هستید توصیه می شود حتما مجموعه بی نظیر هفتاد و چهار مقاله فارسی در زمینه متن کاوی  و مجموعه های مشابه آن را تهیه بفرمایید.

اگر در زمینه متن کاوی در حال تحقیق یا پیاده سازی پروژه یا پایان نامه هستید برای گرفتن مشاوره یا دادن سفارش انجام با ما تماس بگیرید.  آکادمی داده در تلگرام (https://t.me/dataacademyحضور دارد برای ارتباط از طریق ایمیل آدرس جیمیل: dataacademyir@gmail.com می باشد.  

 


افتخار آکادمی داده، همسفر بودن با شما در راه یادگیری علم داده است.